GTranslate  

slenfrdeit
   

HEGY TV (LIVE)  

   
   

BALINANJE  

22 Sep 2018
Elite 1
27 Sep 2018
EP člani
28 Sep 2018
EP člani
29 Sep 2018
EP člani
30 Sep 2018
EP člani
13 Okt 2018
Elite 1
13 Okt 2018
Serie A
20 Okt 2018
Serie A
   

PETANKA  

22 Sep 2018
Liga - final four
27 Sep 2018
EP - članice
28 Sep 2018
EP - članice
29 Sep 2018
EP - članice
30 Sep 2018
EP - članice
05 Okt 2018
EP - člani+članice
06 Okt 2018
EP - člani+članice
07 Okt 2018
EP - člani+članice
11 Okt 2018
EP U18+U23
12 Okt 2018
EP U18+U23
   
   

Sedemintrideseto člansko svetovno prvenstvo je gostila Casablanca v Maroku, ki je tako uspešno zaključila niz treh svetovnih prvenstev v treh letih. Dve leti nazaj so tu nastopili mladinci in mlajši člani, lani dekleta, letos pa so moči merili člani. Nastopili so balinarji iz dvainštirideset držav, kolajne pa je osvojilo kar dvanajst reprezentanc. Ponovno so navdušili slovenski balinarji, ki so osvojili šest kolajn v šestih disciplinah, kar trikrat pa smo slišali slovensko Zdravljico. Prvo ime letošnjega turnira je zagotovo Davor Janžič z dvema osvojenima naslovoma svetovnega prvaka. Potem ko je bil štiri leta nazaj v Argentini dvakrat poražen v finalu in ko je predlani na Rijeki ostal celo praznih rok je letos ponovil uspeh iz evropskega prvenstva v Tivatu leta 2010, kjer je prav tako osvojil dvojno krono. Slovenija je tako zadržala primat najboljše reprezentance svetovnega prvenstva, ki ga ima v svojih rokah vse od leta 2011. Slovenski balinarji in balinarke so v letošnjem letu osvojili že trinajst kolajn, tri na svetovnih igrah na Poljskem, štiri na evropskem ženskem prvenstvu v Italiji ter šest na članskem svetovnem prvenstvu v Maroku. Ob morebitni eksploziji naših mladih balinarjev na svetovnemu prvenstvu v Alžiriji, ki je prestavljeno na mesec januar prihodnje leto, pa bomo lahko zelo blizu jubilejni dvestoti kolajni. Trenutno jih imamo osvojenih 198, 81 od tega pa so jih osvojili člani.

Ko tudi največji optimisti niso pričakovali skorajšnje ponovitve največjega uspeha slovenskega balinanja izpred štirih let, je bil letošnji nastop slovenske izbrane vrste le za eno srebro slabši od tistega v Argentini. Slovenskim balinarjem so nekako sledili le balinarji sosednje Hrvaške, vse ostale reprezentance pa so bile po dosežkih skromnejše. Vsekakor so najbolj razočarani Francozi in Italijani, ki so skupaj osvojili le pet kolajn, od tega štiri v brzincu in štafeti. V klasičnih igrah, kjer so naši zahodni sosedje ostali praznih rok, so se Francozi morali zadovoljiti z bronom v igri dvojic. Država gostiteljica žal ni osvojila kolajne.

 

DVOJICE

Slovenija osvojila četrti naslov v zgodovini svetovnih prvenstev

Po letu 1999 ko sta v Lyonu slavila Uroš Vehar in današnji selektor Aleš Škoberne imajo ostali trije naslovi skupni imenovalec, ki sliši na ime Davor Janžič. V igri dvojic je v finalu nastopil že petič in skupaj tretjič stopil na najvišjo stopničko. Prvič je zmagal leta 2005 v Torinu skupaj z Gregorjem Moličnikom, štiri leta kasneje  je v Maconu slavil z Dejanom Tonejcem, tokrat pa je naslov osvojil z Juretom Kozjekom. Naj omenim še poraza v finalu, oba proti Italiji, leta 2007 v Grudah sta z Moličnikom izgubila proti Ballabeneju in Pautassiju, leta 2013 v Bahia Blanci pa s Kozjekom proti Grattapagli in Bruzzoneju.

V predtekmovalni skupini Jure in Davor nista imela težav. Brez težav sta opravila z reprezentantoma Brazilije (13:1) in Črne gore (13:0) ter se uvrstila v osmino finala. V izločilnih bojih sta najprej naletela na zelo razpoložena reprezentanta Bosne in Hercegovine (7:6), v četrtfinalu pa na neugodna Argentinca. V obeh obračunih sta se znašla v težavah, o zmagovalcu pa so praktično odločale zadnje krogle. V polfinalu sta presenetljivo hitro opravila s Francozoma v finalu pa po trdemu boju še z odličnima Srboma, ki sta v osmini finala izločila italijanski par.

ČETRTFINALE

 • SRBIJA (Milaković/Butorac) - ZDA (Tosi/Gadaleta) 11:9
 • TUNIZIJA (Zouaoui/Chouchane) - MONAKO (Laugier/Peyret) 8:10
 • FRANCIJA (Chirat G./Montels) - MAROKO (Bououd/El Guamouss) 13:4
 • SLOVENIJA (Janžič/Kozjek) - ARGENTINA (Pretto/Apez) 8:6

POLFINALE

 • SRBIJA (Milaković/Butorac) - MONAKO (Laugier/Peyret) 13:6
 • SLOVENIJA (Janžič/Kozjek) - FRANCIJA (Chirat G./Montels) 13:1

FINALE

 • SLOVENIJA (Janžič/Kozjek) - SRBIJA (Milaković/Butorac) 10:5


POSAMEZNO KLASIČNO

Izjemni Argentinec Kozjeku odnesel krono

Končano je šestletno kraljevanje Jureta Kozjek v tej disciplini. Po Feltrah leta 2011, ko je v finalu premagal Italjana Simonea Naria, po Bahia Blanci leta 2013 ko je v finalu padel Francoz Romain Garcia in po Rijeki leta 2015, ko je bil v finalu boljši od Hrvata Anteja Grančića, se je tokrat pojavil izjemni Argentinec Guillermo Montemerlo, ki je Juretov četrti pohod na svetovni vrh zaustavil v polfinalu. Kozjek je svoje delo v predtekmovanju opravil po pričakovanjih. Za uvod je premagal reprezentantko Nigerije (13:2) v boju za napredovanje v osmino finala pa še reprezentanta Djibutija. V osmini finala je prav tako brez težav opravil z reprezentantom Rusije, prvi resnejši obračun pa ga je čakal v četrtfinalu, ko mu je nasproti stal odlični Tunizijec. V polfinalu sta bila pravzaprav odlučujoča prva dva obrata, ko je Montemerlo povedel, nato pa do konca igralnega časa ni popuščal in se je zasluženo uvrstil v finale kjer je na podoben način opravil s Hrvatom Ćubelo. Presenetljivo kmalu sta s tekmovanjem zaključila Francoz Bellay, ki ga je v repesažu predtekmovalne skupine izločil Italijan Grattapaglia. Ta pa je končal v osmini finala po dramataičnem obračunu s Tunizijcem.

ČETRTFINALE

 • Guillermo Montemerlo (ARG) - Veselin Skakić (SRB) 11:10
 • Mourad Ayadi (TUN) - Jure Kozjek (SLO) 8:9
 • Radolfo Galvez (ČIL) - Pero Ćubela (HRV) 5:13
 • Sid Ahmed Boufateh (ALŽ) - Giussepe Gadaleta (ZDA) 7:8

POLFINALE

 • Guillermo Montemerlo (ARG) - Jure Kozjek (SLO) 9:5
 • Pero Ćubela (HRV) - Giussepe Gadaleta (ZDA) 13:5

FINALE

 • Guillermo Montemerlo (ARG) - Pero Ćubela (HRV) 11:6


IGRA V KROG

Dejan Tonejc tokrat klonil v finalu

Po štirih letih je končana tudi era Dejana Tonejca. Po veličastni zmagi na turnirju v Argentini in zmagi v Podvežici na Reki je dvakratni svetovni prvak tokrat v finalu moral priznati premoč reprezentantu Tunizije. V predtekmovalni skupini je najprej opravil z balinarjem Djibutija (26:8) nato še z Monačanom (23:19). Na prvo težavo je naletel v osmini finala, kjer je v zanj skromnem nastopu le stežka uspel streti Kitajca (21:20). V četrtfinalu je naletel na Slovenca s perujskim potnim listom, Tomaža Cento, ki je dotedaj odlično opravil svojo nalogo. Dejan se ni dal presenetiti, dosegel je kar 31 točk. V polfinalu mu ni bil kos niti Hrvat Kolobarić, tudi v tem dvoboju je Tonejc dosegel 30 točk. V finalu je Tonejc pričel odločno a v drugemu obratu ni izkoristil priložnosti za pobeg, zadel je le enega balina. Ahref Zouaoui ni popuščal medtem ko je Dejan naredil še nekaj napak in prednost Tunizijca, ki je v četrtfinalu izločil Italijana Grossa je postala nedosegljiva. Tako kot v klasični igri posamezno je tudi v igri bližanja in zbijanja v krog francoski predstavnik obtičal v predtekmovanju. V klasiki je Bellaya v repesažu izločil Grattapaglia, v krogu pa sta bila za Garcio usodna Rustem Hamdi iz Turčije ter Gaston Demarco iz Argentine.

ČETRTFINALE

 • Daniel Samsa (AUS) - Miloš Milaković (SRB) 25:19
 • Achref Zouaoui (TUN) - Daniele Grosso (ITA) 27:23
 • Miroslav Petković (MNE) - Tomislav Kolobarić (HRV) 18:19
 • Dejan Tonejc (SLO) - Tomaž Centa (PER) 31:20

POLFINALE

 • Daniel Samsa (AUS) - Achref Zouaoui (TUN) 23:26
 • Tomislav Kolobarić (HRV) - Dejan Tonejc (SLO) 27:30

FINALE

 • Achref Zouaoui (TUN) - Dejan Tonejc (SLO) 28:20


HITROSTNO ZBIJANJE

Petrič slavil v izjemnem finalu

Anže je ob odsotnosti Aleša Borčnika prvič v reprezentančni karieri dobil priložnost za nastop v hitrostnemu zbijanju. Ponujeno priložnost je zgrabil z obema rokama in v izjemnem finalnem nastopu premagal favoriziranega Hrvata Lea Brnića. Sprva ni kazalo na ta uspeh. Anže je v kvalifikacijah in v osmini finala nastopil dokaj zadržano, dosegel je 42 in 43 točk, nič drugače ni bilo niti v četrtfinalu, kjer smo bili priča dramatičnemu razpletu za četrto mesto, ki je še vodilo v polfinale. Svetovni prvak iz Rijeke, Francoz Abelfo, je moral za napredovanje kar trikrat razigravati. Najprej s Kitajcem in Turkom, potem pa še dvakrat s Kitajcem, ki je na koncu le popustil. V polfinalu je Petrič zaostal le za Hrvatom ter se uvrstil v veliki finale. Zadnje dejanje svetovnega prvenstva je postreglo z izjemnim nastopom obeh finalistov, izkazalo se je da tudi 48 točk ni bilo dovolj za zmago. Po polurnem premoru je sledilo dodatno razigravanje v katerem je bil v zadnjih sekundah bolj zbran slovenski reprezentant, ki je tako v tej disciplini debitiral na najboljši možni način.

ČETRTFINALE

 • Anže Petrič (SLO) - 42/49
 • Leo Brnić (HRV) - 42/48
 • Mauro Roggero (ITA) - 40/49
 • Guillaume Abelfo (FRA) - 39/49 (22, 10, 11)
 • Panpan Li (KIT) - 39/48 (22, 10, 7)
 • Ali Asker Regep (TUR) - 39/49 (18)
 • Hamza Khiari (TUN) - 31/45
 • Abdekkrim Makhloufi (MAR) - 28/45

POLFINALE

 • Leo Brnić (HRV) - 46/49
 • Anže Petrič (SLO) - 44/50
 • Mauro Roggero (ITA) - 43/50
 • Guillaume Abelfo (FRA) - 37/49

FINALE

 • Leo Brnić (HRV) - Anže Petrič (SLO) 48/50 - 48/50 (21:22)


NATANČNO ZBIJANJE

Janžič zadel balina za drugi naslov

Davor je v natančnemu zbijanju slavil drugič v svoji reprezentančni karieri. Prvič je bilo to v Feltrah leta 2011, dve leti kasneje v Bahia Blanci pa je osvojil srebro. Za Slovenijo je zlato kolajno v tej disciplini osvojil tudi Damjan Sofornievski in sicer leta 2001 v Kranju, v Torinu štiri leta kasneje pa je bil drugi. Janžič se je z drugim najboljšim izidom kvalifikacij (26 točk) že po prvi seriji uvrstil v osmino finala. V osmini finala je bil z istim rezultatom najboljši, v četrtfinalu, ko je šlo za kolajne, pa se je rešil z zadetim balinom za 5 točk. Podoben scenarij smo videli tudi v finalu štirih. V boju za prvo mesto sta po osmi poziciji ostala le naš reprezentant in Hrvat Marko Beaković. Do zadnjega meta sta bila izenačena, potem pa je tudi z nekaj športne sreče Davor premaknil balina iz ležišča, hrvaški reprezentant pa je bil kasneje nenatančen in naslov je romal v Slovenijo.

ČETRTFINALE

 • Miroslav Petković (MNE) - 21
 • Marko Beaković (HRV) - 20
 • Jesus Altamirano (PER) -19
 • Davor Janžič (SLO) - 16
 • Srđan Butorac (SRB) - 15
 • Daniele Grosso (ITA) - 15
 • Nicolas Pretto (ARG) - 12
 • Mustapha Zoubeidi (ALŽ) - 8

FINALE

 • Davor Janžič (SLO) - 24
 • Marko Beaković (HRV) - 19
 • Jesus Altamirano (PER) - 13
 • Miroslav Petković (MNE) - 4


ŠTAFETA

Hrvaška še tretjič zapored

Slovenska štafeta, tokrat v zasedbi Anže Petrič - Gregor Oprešnik, je nastopila v skladu s pričakovanji. Oprešnik, nekdanji mladinski svetovni prvak v hitrostnemu zbijanju, je v za člansko izbrano vrsto na najevečjih tekmovanjih nastopil prvič. Novo kolajno za Slovenijo sta naša balinarja napovedala že v kvalifikacijah ko sta dosegla 49 točk, v osmini finala pa sta dosežek še izboljšala na 52 zadetkov v petih minutah. V četrtfinalu sta dosegla tretji izid in se pričakovano uvrstila v polfinale kjer sta s tekmovanjem tudi končala. Leo Brnić je v tej disciplini še trejič zapored osvojil naslov svetovnega prvaka, štiri leta nazaj v Argentini mu je to uspelo z Darijanom Živolićem, dvakrat zapored pa z Marinom Milićevićem.

ČETRTFINALE

 • FRANCIJA (Abelfo G./Chirat A.) - 54/60
 • ITALIJA (Mana S./Mana M.) - 53/61
 • HRVAŠKA (Brnić L./Miličević M.) - 52/58
 • SLOVENIJA (Petrič A./Oprešnik G.) - 51/57
 • KITAJSKA (Li P./Li C.) - 45/57
 • AVSTRALIJA (Pascuzzi S./Samsa D.) - 45/58
 • ARGENTINA (Montemerlo G./Hecker L.) - 42/58
 • ČILE (Tosso G./Barbano F.) - 42/57

POLFINALE

 • HRVAŠKA (Brnić L./Miličević M.) - 57/61
 • FRANCIJA (Abelfo G./Chirat A.) - 54/61 (29)
 • ITALIJA (Mana S./Mana M.) - 54/61 (26)
 • SLOVENIJA (Petrič A./Oprešnik G.) - 49/60

FINALE

 • HRVAŠKA (Brnić L./Miličević M.) - FRANCIJA (Abelfo G./Chirat A.) 56/61 - 55/60


Osvojene kolajne

  Zlato Srebro Bron
SLOVENIJA 3 1 2
HRVAŠKA 1 3 1
ARGENTINA 1 - -
TUNIZIJA 1 - -
FRANCIJA - 1 2
SRBIJA - 1 -
ITALIJA - - 2
ČRNA GORA - - 1
PERU - - 1
MONAKO - - 1
AVSTRALIJA - - 1
ZDA - - 1

   

SUPER LIGA  

Team
Points
1 TRATA 0
2 AGROCHEM HRAST 0
3 KRIM 0
4 AIKEA ANTENA 0
5 KOŠANA 0
6 SKALA 0
7 POSTOJNSKA JAMA 0
8 ZABIČE 0
   

SERIE A  

Team
Points
1 BORGONESE 0
2 PONTESE 0
3 LA PEROSINA 0
4 B.R.B. IVREA 0
5 NOVENTA 0
6 FERRIERA 0
7 GAGLIANICO 0
8 CHIAVARESE 0
9 MONDOVI 0
10 BELLUNO 0
   

PRVA HBL  

Team
Points
1 VARGON 0
2 ZRINJEVAC 0
3 ISTRA POREČ 0
4 PAZIN 0
5 SOKOL ORBICO 0
6 PULA 0
7 BISTON BRELA 0
8 GORČINA 0
9 LOVRAN 0
10 METKOVIĆ 0
   

ELITE 1  

Skupina 1

Team
Points
1 CRO LYON 0
2 BELARUC LES BAINS 0
3 MACON 0
4 TARARE 0

Skupina 2

Team
Points
1 AIX LES BAINS 0
2 SAINT VULBAS 0
3 MONTELIMAR 0
4 FONTAINE 0
   

Statistika obiskov

Slovenia 79%Slovenia
United States 11.1%United States
Croatia 5.5%Croatia
Australia 0.6%Australia
France 0.5%France

Danes: 83
Včeraj: 123
Ta teden: 383
Prejšnji teden: 567
Ta mesec: 1347
Prejšnji mesec: 976
Skupaj: 42345
Real time web analytics, Heat map tracking
© Hegy TV